Rouw | Liefde zonder bestemming

1. Wat is rouwen precies?

Rouw is liefde zonder bestemming. Een uiterst pijnlijk gevoel dat je ergens liefde aan wilt geven of iemand liefde wilt geven. Of bij verlies van gezondheid de liefde voor het leven, waar je geen bestemming meer voor voelt op het moment van verlies.

Het heeft heling nodig, alle emoties die erbij komen kijken zijn nodig om daarna inzicht te krijgen.

Rouwen is als een wond op je lichaam. Afhankelijk van het verlies is dit een grote open wond, of een wat kleinere wond. Als je die wond goed verzorgt, schoon houdt en liefdevol koestert, dan heelt de wond. Bij koud weer kan het litteken even trekken maar het heelt. 

Negeer je de wond, dan gaat het etteren en ontsteken en duurt de zorg en heling vele malen langer dan oorsponkelijk nodig was. Geen probleem, ook nog altijd gewoon te doen, het heeft alleen meer zorg en liefde nodig.


Waarom is rouw nodig?


Als rouw liefde is zonder bestemming dan kun je je voorstellen dat die liefde en de pijn van het bestemmingsloos zijn zich gaat opkroppen. Het gaat letterlijk in de weg zitten, etteren, irriteren en gaat ontsteken. Verderop beschrijven we de 6 fases van rouw. Je kunt op alle fasen blijven steken. Omdat het gevoel ongemakkelijk is, of omdat je niet geleerd hebt met dit grote verlies en de rouw daaromheen om te gaan.

We kunnen gevoelens niet selectief uitzetten. Je kunt niet de pijn van het rouwen uitzetten en wel ten volle genieten van het leven. Dus als je de pijn/rouw negeert, en weer ‘door door door’ gaat, dan ga je ook voorbij aan de heling en dus ook aan het genieten van het leven wat daarna absoluut weer terugkomt. Hoe dieper je dal, hoe hoger de piek. 

Je kunt het ook gewoon niet doen

Als je rouw overslaat, kom je in een zenuwstelsel respons terecht. Het zorgt voor onveiligheid omdat de gevoelens die er zijn niet gevoeld willen/mogen worden van onszelf. Bewust of onbewust.

Je kan terecht komen in een continue staat van freeze, waarin je niets lijkt te voelen. Doorschieten naar de deze respons waarin je in depressie komt, is dan heel vanzelfsprekend. Vlak voordat we voelen dat het “fout” gaat met ons welzijn, kan er ook een fight-modus opkomen, die het afglijden probeert te voorkomen. Maar als we dan niet om hulp vragen, dan komen we uiteindelijk toch gewoon vast te zitten.

Je kunt enerzijds een soort gevoelloosheid ervaren, waarin je ook geen liefde, vreugde of blijdschap meer ervaart. Het kan ook zijn dat je voortdurend boos of geagiteerd bent. Afhankelijk van je dominante respons. In alle gevallen mag je voor coregulatie zorgen, voor hulp en een liefdevol en oordeelloze ondersteuning!

Ga via de knop “Terug naar: Rouw” hieronder terug en ga door naar de 6 fases van rouw. Liever eerst een Moment in plannen? Dat kan via de knop rechtsonder.