Rouw | Liefde zonder bestemming

3. Wat moet je ‘doen’ om te rouwen?

Nu je de 6 fases van rouw kent, weet je dat rouwen gewoon een kwestie van ‘doen’ is. Er ontstaat pas een probleem wanneer je het weg probeert te stoppen, door wilt gaan, kop in het zand en verder. Als we alle emoties die komen, als golven van de zee, zouden doorleven, accepteren dat we ons op dit moment zo voelen, met de wetenschap dat het ook weer voorbij gaat en we ons later weer beter gaan voelen, dan is er niets aan de hand.

Maar als we de emoties proberen te pareren, ze niet willen, deze wegstoppen, onszelf afleiden etc. dan wordt het een verstoorde rouw. Daar heb je, op termijn, hulp bij nodig. Het kan namelijk zijn dat je na jaren van doorploeteren niet eens meer door hebt waar een burnout, bore-out, of depressie vandaan komt. Door samen te gaan kijken naar de wortel, komen mensen er regelmatig achter dat het te maken had met rouw die ze op dat moment niet konden ervaren en helen waardoor het een trauma geworden is. 


Je mag de tijd nemen om te voelen wat je op ieder moment voelt. Je mag alle gereedschappen (boosheid, verdriet, angst, jaloezie en liefde) gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, namelijk het schoonspoelen van de wond. Daardoor kom je uiteindelijk bij acceptatie.

De fasen van Kubler-Ross zijn niet een eenmalig proces. De fasen doorloop je meerdere keren. Bij iedere keer dat je de fasen doorlopen hebt, ben je laagje voor laagje meer geheeld.

Maar is rouw geen bodemloze put waar je beter bij vandaan kan blijven? Nee! Luister naar onderstaande audio opname. Wat gebeurt er als je in de put van rouw valt? Hoe kom je daar weer uit? En waarom moet je er niet met een boog omheen willen lopen?