Welke betekenis geef ik eraan?
De kwaliteit van de betekenis die je aan een situatie, gedachten of gevoel geeft, is bepalend voor hoe je je voelt. We geven de hele dag door ZELF betekenis aan zaken en nemen dat voor waarheid aan.
Wat zou er gebeuren als je een andere betekenis geeft dan je gebruikelijk doet?
Femke komt voor haar stichting Trust in Unity veel in Ghana en hoorde een Ghanese vrouw ooit zeggen: “God gaf jullie de horloge en ons de tijd.” Op vakantie is dat vaak geen probleem, tenzij je een vliegtuig moet halen natuurlijk. Maar toen ze dit nog niet doorhad, plande ze haar afspraken in Ghana op z’n Nederlands in: strak achter elkaar. Dat werd lastig.. Ze zat regelmatig te wachten op mensen die rustig de tijd namen.
Je kan zeggen: “Wat respectloos, ze zijn er niet op de afgesproken tijd en ze laten mij wachten, ze weten dat ik hier zit te wachten.” Als ze dan arriveren ben je gepikeerd, geïrriteerd en misschien zelfs boos of kortaf.
Wij geven er een betekenis aan gebaseerd op ons eigen verleden, ons eigen perspectief/cultuur/maatschappij en zelfs gevoel. Dit betekent dat onze betekenis niet de “echt de waarheid” is maar gekleurd door de bril waar je door kijkt.
Als een betekenis een oordeel inhoudt naar jezelf of naar een ander, dan zit er altijd angst onder. Bewust maar meestal geheel/gedeeltelijk onbewust. Een angst kan in dit geval bijvoorbeeld zijn: Ben ik wel belangrijk? Vinden ze me wel leuk? Nemen ze mij wel serieus?
Wanneer je jouw eigen angsten en onveiligheid helder hebt en goed voor jezelf kan zorgen, dan geef je automatisch een hele andere betekenis aan een situatie.
Inmiddels weet Femke hoe de klok in Ghana werkt. Tijdens het wachten op mensen had ze de mooiste gesprekken met mensen die voorbij liepen, leerde ze de school beter kennen, voelde ze zich relaxt en had ze de ruimte om mails te beantwoorden, een boek te lezen of samen met mensen te eten.
Wanneer mensen nu ‘te laat’ zijn, is haar betekenis: “Wat lekker, ik heb alle tijd. Het is okay. Natuurlijk nemen ze me serieus. Ze hebben vast even iets anders te doen en ik heb alle tijd.”
Het gevolg is dat wanneer haar afspraak er is, ze blij zijn om elkaar te zien en ze kunnen fijn vergaderen. Met de kwaliteit van de betekenis die wij geven, kunnen we de situatie mede bepalen.
Als je in een fight-modus (zenuwstelsel) schiet om je ‘respectloos behandeld zou worden’, dan activeert bij de ander ook een survival-respons. Wanneer jouw betekenis vanuit veiligheid en verbinding komt, dan is het voor anderen ook makkelijker om in verbinding te blijven.
Hoe doe je dat? Oefenen! Word je bewust van de betekenis die je geeft aan situaties. Dat doen we honderden keren per dag.
We vinden van alles van onze omgeving, de mensen die er in voor komen, onze gevoelens en gedachten. We geven overal een betekenis aan. Dat is logisch en zelfs ook nodig. Maar ben jij je bewust van die betekenis? Is het echt waar of is deze gekleurd door verleden, angst, pijn of het gevoel dat je onveilig bent? Wat als je er een andere betekenis aan zou geven..
Wil je ervaren hoe je de betekenis kunt veranderen? Plan dan een moment in of vraag extra informatie,