Slecht slapen

2. Gereguleerd of gedereguleerd?

Je ziet dus dat er een verschil zit tussen gereguleerd of gedereguleerd. Dit is een belangrijke bewustwording in het zenuwstelsel. Ben je namelijk gereguleerd sympathisch dan is er niet zoveel aan de hand. Dit is het “schouders eronder en door” idee. Zaak is dat we wel weer naar boven bewegen op de ladder, deze modus houden we niet eeuwig vol. Uiteindelijk komen we tot rust in het ventrale gedeelte van dit ingenieuze systeem. 

Als we gedereguleerd zijn is het belangrijk dat we ervoor gaan zorgen dat we weer gereguleerd worden.

Lang gedereguleerd zijn zorgt voor fysieke, emotionele en mentale klachten. Uiteindelijk stort een ieder van ons in na een lange tijd gereguleerd te zijn.

Dus hoe zorg je ervoor dat je weer gereguleerd wordt? Je kunt kiezen voor Co Regulatie (met anderen) of Zelfregulatie. Vaak leren we dat we het alleen moeten kunnen. Omdat we in het verleden niet altijd konden bouwen op de mensen om ons heen. Of omdat we leerden ons te moeten schamen als het even niet lekker gaat. Ook is er de tendens dat we goed voor onszelf moeten zorgen, wat zou kunnen suggereren dat we het vooral zelf of alleen moeten doen. Maar we zijn bedraad op verbinding en “samen”. We hebben, zeker in heftige tijden, de ander nodig om weer even te herinneren dat we veilig zijn. Vanuit die verbinding en het samen dragen van de pijn of de angst, kun je ook weer veiligheid bij jezelf ervaren. In veel gevallen is Co Regulatie dus ontzettend belangrijk als het gaat om stress en veiligheid. Die vind je bij dierbaren om je heen, bij collega’s, hier op dit platform en in de Momenten met Gewoon de Tijd. 

Patronen

Je kiest niet bewust voor een respons. Je zenuwstelsel geeft een signaal van onveiligheid af en je schiet in een respons. Je wordt gerekruteerd om te overleven. In dit stadium wordt er niet met je overlegd wat je nu wil gaan doen. Nee, er is paniek en je moet nu handelen. Je kiest hiervoor een respons die voor jou het bekendst is.

Bijvoorbeeld omdat je ouders dat altijd al zo deden, of juist omdat je ouders dit niet deden en je zag dat hun respons niet werkte. Geef er maar een reden voor, het is waarschijnlijk geen hele bewuste keuze geweest. Maar wel een logische reden als je er beter over nadenkt. Als je jouw respons helder hebt, kun je er een patroon in herkennen. En dat is weer heel nuttig voor de volgende stap. Want dan kan je bij de eerste bewustwording van de respons kiezen voor een ander verloop van het verhaal.

Wat er nodig is, is inzicht in wat de onveiligheid veroorzaakt die je voelt als je gaat slapen. Misschien heeft dit te maken met ogenschijnlijk kleine voorvallen, of iets wat je direct als trauma kan benoemen. Jouw zenuwstelsel is enorm fijnbesnaard, waardoor een overreactie ervan niet uit te sluiten is. We kunnen samen met je kijken naar wat jouw zenuwstelsel triggert en hoe je dan voor veiligheid kunt (laten) zorgen.

Wanneer je niet direct weet waar dit over gaat en hoe je jezelf geeft wat je nodig hebt, dan is het aan te raden om een Moment met ons in te plannen via de knop rechtsonder. We hebben altijd oogkleppen op voor onze eigen stukken. Niet omdat we het niet willen zien, maar omdat het gewoon best moeilijk is om oordeelloos en nieuwsgierig naar je eigen stukken te kijken. We kijken graag mee.