
Productiviteit vs Stress
Snelle Oefeningen:
- masseer met je vingertoppen je wangen, kaken en voorhoofd. Hier loopt de Nervus Vagus en door deze massage biedt je veiligheid.
- zet muziek aan en zing (het liefst uit volle borst) mee. De Nervus Vagus loopt ook door je stembanden en door deze te laten trillen op muziek die je fijn vindt, breng je ook veiligheid en rust.
- haal 3 keer diep adem, in door je neus, en langer uit door je mond, in een diepe zucht. Doe dit heel bewust. Zie de lucht als het ware door je neus naar binnen stromen, door je longen, langs je maag tot diep in je buik. En weer terug naar boven.
- ga een stukje wandelen, het liefst met iemand samen waar je even mee kan delen wat er speelt. Dit kan ook al bellend in een Moment!
Wat wil je zenuwstelsel je laten zien? Op welke momenten heb ik er eigenlijk last? Na dit onderzoek kun je kijken naar wat je nodig hebt om rust en veiligheid te creëren, zodat het alarmsignaal uit mag en je weer terug kan naar de plek waar we ons veilig, rustig en fijn voelen.
Bij het onderzoeken van jouw stress, vragen we je heel nadrukkelijk er niets van te vinden. Dit is hoe jouw zenuwstelsel werkt. Dat is logisch gezien jouw leven, jouw verleden en jouw ervaringen. Kijk zonder oordeel naar dit ingenieuze systeem dat er enkel op gebrand is jou veilig te houden.
Hoe uit stress zich bij jou?
Ga je er slecht van slapen? Word je er chagrijnig van of heb je een kort lontje? Misschien ga je naarstig opruimen, poetsen of controleren. Ga je jezelf afleiden met spelletjes spelen op je telefoon, gamen, te veel; eten, drinken, roken, sporten? Weer een ander krijgt een volledige black-out en komt niet meer uit zijn woorden. Je kunt ook de neiging krijgen te gaan pleasen, de ander naar de mond praten terwijl je het helemaal niet eens bent. Of toegeven dat jij fout zat terwijl dat niet het geval was. Meelachen als er grappen over je gemaakt worden. Overmatig zelfspot of de neiging jezelf omlaag te halen.
Het kan ook zijn dat je het liefst jezelf helemaal terug trekt. De boel de boel laat, instort en niet meer van de bank of uit bed kunt komen. Afgezonderd van de rest, onder je dekbed, maak me maar wakker als de zon weer schijnt.
Ervaar je stress?
Ga dan eerst eens kijken waar het vandaan komt, zonder er iets van te vinden. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf. Dat kan in je hoofd, maar vaak werkt het nog beter om de vraag én het antwoord op te schrijven. Neem de rol van waarnemer aan; schrijf gewoon op wat je ziet gebeuren in jezelf, zonder oordeel. Wanneer we zonder oordeel leren te kijken, kunnen we dingen fijn maken.
Wat kan ik nu voor mezelf doen?
Wie heb ik nu nodig?
Wat heb ik nu nodig?
Met wie kan ik hierover praten?
Wat kan ik voor mijzelf regelen?
Waar mag ik grenzen in aangeven?
Hoe kan ik dit signaal van de stress nu gebruiken om het kloppend te maken voor mijzelf?
Bijvoorbeeld:
Wat kan ik nu voor mijzelf doen? Rustig ademen, opschrijven hoe ik mij voel, mezelf vasthouden of delen met een ander wat er in mij leeft.
Wie heb ik nu nodig? Mijzelf. Of een vriend of vriendin die gewoon kan luisteren zonder het te willen oplossen.
Wat heb ik nu nodig? Een knuffel van mijn partner. Overzicht. Een helder to do lijstje. Dat ik het voor nu even los kan laten. Wat leuks doen ter ontspanning.
Met wie kan ik hierover praten? Ik kan de situatie uitleggen aan een collega of aan mijn leidinggevende vertellen hoe ik erin sta. Ik kan een Moment inplannen met Gewoon de Tijd zodat we even kunnen kijken naar wat er gebeurt.
Waar mag ik grenzen in aangeven? Ik mag met het gezin om tafel gaan dat ik niet de enige ben die kookt/wast/opruimt/boodschappen doet. Ik kan met mijzelf afspreken dat ik geen taken meer ‘even snel’ oppak voor anderen omdat ik het toch kan. Ik kan tegen de persoon die lelijk tegen mij doet zeggen dat ik graag luister, maar niet als steunpilaar gebruikt wil worden.
Hoe kan ik dit signaal gebruiken? Ik kan dit signaal gebruik door nu een wekker te zetten voor mezelf om ieder uur een paar minuten goed te ademen/een rondje te lopen/naar de wc te gaan. Ik kan mijn mailbox de rest van de dag sluiten. Ik kan mijn telefoon wegleggen. Ik kan nu bepalen wat ik vandaag niet per se hoef te doen.
2. Uitingen van stress
In onderstaande opname leggen we uit hoe ons zenuwstelsel werkt en waarom het juist een vriend met waardevolle informatie is, in plaats van een vijand die jou het leven moeilijk maakt.