Verdiepingsmateriaal

Werkbladen en oefeningen

  1. De Ladder van hiërarchie | Ons zenuwstelsel maakt voortdurend scans van de omgeving en innerlijke wereld: veilig of onveilig? Dit gebeurt er.

  2. De Tijdlijn van ons zenuwstelsel | Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je zenuwstelsel ‘aan’ gaat en hoe je weer terug komt bij veiligheid.

  3. De 4 vragen van Byron Katie | Deze vragen helpen je helder te krijgen of je in een verhaal zit of in de werkelijke waarheid.

  4. De koets - De 4 tools van Verwerken | Ben je een gevoelsmens, of vooral praktisch en kundig in het hoofd, ben je een sportmens of juist heel intuïtief. Ieder van ons verwerkt anders. Ervaar hier hoe jij pijn heelt en verwerkt.

  5. Werkblad “ Vertrouwen doe je zo” | Met dit werkblad kom je (terug) bij Vertrouwen. De 3 lagen van vertrouwen: 1. Vertrouwen in jezelf, 2. Vertrouwen in de ander, 3. Vertrouwen in het leven en dat wat groter is dan ons zelf.

  6. Landmijnen | Op het moment dat iemand op jouw landmijn stapt en deze ontploft, ervaar je een onbewuste, neuroceptische reactie. De biologische reactie van het zenuwstelsel. Hoe heel je landmijnen en hoe zorg je voor veiligheid wanneer een landmijn van een ander ontploft?

  7. Co-regulatie, Zelf-regulatie, Cues of Safety & Cues of Danger | Hoe zorg je voor Co- of Zelfregulatie? En wat zijn jouw cues, jouw signalen van veiligheid of gevaar? Zodra je weet kun je handelen vanuit veiligheid in plaats van vanuit een respons.

  8. De cirkel van Helderheid | Wanneer er even niks ‘groots’ speelt, kun je jezelf trainen en wat jij wilt en wat goed is voor jou. Helderheid, Erkennen, Gewoon doen en Automatiseren.

  9. De cirkel van Herstel | Om weer helemaal tot rust te komen hebben we het nodig bewust te worden van een van de belangrijkste stappen: Herstel. We kunnen allemaal prima leven met een zenuwstelsel dat regelmatig aanvliegt. Mits er maar voldoende en bewust herstel is.

Opnames en oefeningen

  1. Voorbereiding van de Landschappen van het zenuwstelsel.

  2. De Landschappen van het zenuwstelsel | Een fijne luister oefening.

  3. Zijn met wat er is | Blijf je in verzet of kan je Zijn met wat er is?

  4. Hoe breng ik mijzelf tot rust als ik getriggerd ben?

  5. Het verhaal van Buddha | Geen geloofsovertuiging, maar een

    inspirerend verhaal over hoe onze saboteurs een betonlaagje om ons heen vormen.

  6. How do I surf this wave? | We kunnen het leven niet controleren, net zo goed als dat we de zee niet onder controle hebben. Je kan enkel de golf zien aankomen en soms zit je er ineens midden in. De vraag is dan niet: hoe zorg ik dat ik deze golf onder controle krijg? De vraag is: hoe kan ik op deze golf surfen, zodat deze me verder brengt in plaats van overspoelt.

  7. Het verschil tussen ego en saboteur

  8. Het verschil tussen bewustzijn en ego

  9. Stop en kies oefening | Je wordt ineens bewust van de gemoedstoestand waar je in zit: je bent gehaast, gestrest, woedend, geïrriteerd, intens bang, muisstil… noem maar op. Alles behalve relaxt en okay. Volg deze oefening die je leert te stoppen, een pas op de plaats te ma en en opnieuw te kiezen voor de reactie die je wilt. Je vindt hier het bijbehorende werkblad.

  10. Oefening “Een rivier aan gedachten” | We maken dagelijks zo’n 120.000 gedachten! Van die 120.000 gedachten zijn er zo’n 90.000 negatief of niet-helpend. Welke gedachte dient mij? Welke gedachte n saboteer mij? Wij zijn geneigd al onze gedachten te geloven, voor waarheid aan te nemen. Maar wat nou als jouw gedachten helemaal niet waar zijn?

Erkennen & Selfcare

  1. Hoe erken je wat er werkelijk is?

  2. Uitleg van de oefening Erkennen

  3. De oefening Erkennen

  4. Wat als Erkennen niet lukt?

  5. De cirkel van Helderheid | Binnen de cirkel van helderheid ga je op zoek naar: Wat wil ik? Wat kan ik daarover erkennen? Wat kan ik gewoon doen en wat kan ik automatiseren?

  6. Wat is goed voor MIJ? Met deze oefening ga je op zoek naar wat nou een bijdrage is aan jou.

  7. Schrijfoefening: Zou het niet heerlijk zijn als….?