
Angst
3. Krachtiger worden in Vertrouwen
Wanneer je gaat trainen, oefen je met kiezen voor liefde, je wordt krachtiger in Vertrouwen. Daar hebben we een aantal tips voor.
1) Hoe oud is dit?
Ervaar je een angst? Stel jezelf eens de vraag, met alle liefde en zorgvuldigheid: Hoe oud ben ik nu? Hoe oud is mijn angst nu? Is het mijn ware volwassen leeftijd of is dit een kindje dat in paniek is geraakt? En wat heb ik nodig? De antwoorden opschrijven met pen en papier helpt; je neemt dan echt even de tijd voor wat er in je leeft.
2) Wat zeg je?
Taal is super belangrijk! Vertel je zelf nieuwe dingen, je bent veilig… Of, als dat echt niet zo voelt, laten we eens kijken of dit echt een reële angst is door te checken of het klopt.
3) Iets anders doen
Ervaar je angst en stop je dat normaal gesproken weg door hard te werken, een wijntje te nemen, op je nagels te bijten, het weg te lachen of wat dan ook? Kies ervoor om iets totaal anders te doen. Deel je angst met iemand. Vraag of je even kunt sparren. Kijk of de ander deze angst herkent. Doe iets anders dan wat je normaal doet.
4) Automatiseren
Automatiseren is jezelf ergens aan herinneren zonder dat jij eraan hoeft te denken. Zoals de app van Picnic die ons na een week laat weten: Heb je nog boodschappen nodig? Ah top, fijn, daar had ik even niet aan gedacht. Automatiseer het trainen van liefde en vertrouwen door bijvoorbeeld een wekker te zetten met de zin: kies ik nu voor angst of liefde? Of welke leeftijd heeft mijn angst op dit moment? Of ik ben veilig.
5) Co-reguleren?
Met wie kun je op dit moment even delen? Dus co-reguleren? Je kunt een Moment met Gewoon de Tijd inplannen of je apptof belt een ‘gelijkgestemde’, iemand die jou kan horen zonder het op te lossen of weg te willen poetsen voor jou. Gewoon even delen: dit gebeurt er nu in mij. Het betekent niks. Maar het is er wel. En door te delen, mag het er gewoon zijn, in plaats van dat we het wegstoppen of wegdrinken/eten/roken etc.
6) Wat wil ik wel?
Krijg helderheid in hoe jij het wél wil. Stel jouw angst gaat erover dat er iets met je kind kan gebeuren wanneer hij/zij aan het paardrijden is. Kan gebeuren natuurlijk. Wil je hem/haar van paardrijden afhalen? Waarschijnlijk niet! Stel je voor/zie voor je/bedenk hoe het is als je kind gewoon met veel plezier en in veiligheid naar paardrijden gaat, een heerlijke rit maakt, oplet én geniet, goed weet te handelen als het paard schrikt en aan het einde van de les met een big smile afstapt. Het helpt jouw zenuwstelsel (en dus jou) om te trainen in OKE zijn. Gebeurt er wat, dan handel je. Maar bang zijn dat er iets zou kunnen gebeuren is voor niemand een fijn gevoel.
Waar begon deze angst?
Een angst is er nooit opeens zomaar. Een angst heeft altijd een oorsprong. Heel vaak hebben we die oorsprong niet helder. Het hoeft ook niet zo te zijn dat jij datgene hebt meegemaakt waarvoor je een angst hebt. Als je het ooit gehoord hebt (dat een ander het meegemaakt heeft of dat het überhaupt zou kunnen), dan kan jij deze angst al voelen. Daarom is het belangrijk om met “De Tijdlijn” van het Verdiepingsmateriaal te onderzoeken aan de hand van een overzicht waar dit vandaan komt, wat het verhaal is, welke reactie jij hebt en.. Waar jij je tentje op zet om te gaan kamperen!
Uhh…? Kamperen?! Ja! In “De Tijdlijn kun je zien dat we ergens in de angst/in het verhaal blijven ‘hangen’. We zetten een tent op en gaan bij wijze van spreken ook nog marshmallows op het vuur roosteren. We geloven het verhaal dat ons zenuwstelsel, brein, gevoel en gedachten gemaakt heeft.
Maar zoals je inmiddels weet: bijna nooit is de angst reëel en dus echt waar. In “De Tijdlijn” vind je krachtige oefeningen om helderheid te krijgen wanneer je in een angst of in een verhaal zit.
Kom je er toch niet helemaal uit of wil je dat wij met je mee kijken in een Moment? Plan hieronder een Moment met een van onze Kenners in. Je bent nu aan het einde van de Online training Angst. We hebben een hoop verteld en hopelijk heb je ook veel fijne tools, werkbladen en inzichten, maar je hebt er uiteindelijk alleen iets aan als je er ook écht mee aan de slag gaat. Dat kun je zelf doen, met gelijkgestemden of met een Pakket. Heb je een vraag? Ben je benieuwd hoe iets werkt of mis je iets? Stuur een berichtje, we horen graag van je!