Als je weet wáár je bent, weet je ook wat je nodig hebt

Als we állemaal ons zenuwstelsel (Nervous System) opschonen, dan is er geen oorlog meer. Geen vechtscheidingen, geen enorme bedrijfsconflicten, geen competitie.

Dit inzicht kregen we niet door rustig met een theetje aan de keukentafel te zitten. We kregen dit inzicht door eigen spanning en de manier waarop we ermee omgingen.

Wanneer je naar de tandarts gaat voor een wortelkanaalbehandeling en je bent vreselijk bang voor de tandarts, dan helpt het enorm als de tandarts en de assistente je geruststellen, uitleggen wat het plan is en oog hebben voor jouw spanning. Daardoor kun je jezelf ontspannen en jezelf vertellen: Ik ben veilig, het komt goed.

We schonen ons zenuwstelsel meerdere keren per dag op, als het goed is. Ieder moment waarop we spanning ervaren, wordt er van ons gevraagd bewust te worden; waar voelen we ons nu onveilig?

Wat kunnen we doen om die veiligheid te waarborgen, of misschien te herkennen dat we misschien toch wel veilig zijn?

Als je je niet bewust bent van jouw spanning, dan word je “gerekruteerd” voor jouw overlevingsstrategie. Je gaat dan bijvoorbeeld in de “fight respons”. Je gaat hard werken, vechten, doorploeteren en dit doe je vooral alleen. In je eentje. Daardoor ervaar je irritatie naar bijvoorbeeld je partner of collega en ondertussen ren en vecht jij nog wel even door.

Wat als je op zo’n moment even gaat zitten en jezelf afvraagt: Waar BEN ik nu?

Ventraal: voel ik mij veilig? Sympathisch: voel ik mij onveilig en ben ik hard bezig te vechten, vluchten, bevriezen of pleasen? Dorsaal: voel ik mij zo onveilig dat ik mij als een schildpadje teruggetrokken heb?

Als je weet wáár je bent, kun je ook weten wat je nodig hebt om weer langs de ladder (Deb Dana, de hiërarchie van ons zenuwstelsel) naar boven te bewegen.

Zo leer je jezelf en jouw beveiligingssysteem steeds beter kennen. Je leert dan bijvoorbeeld dat jouw fight-modus aan gaat wanneer je je niet veilig voelt.

Kijk dan eerst rustig hoe onveilig het werkelijk is. Zorg daarna dat je je weer veilig voelt, door jezelf bijvoorbeeld weg te halen uit een bepaalde situatie of bespreekbaar te maken wat je een onveilig gevoel geeft. Je kunt ook hulp vragen aan anderen (plan een Moment in bij Gewoon de tijd) of jezelf de tijd gunnen om even rustig bij jezelf te komen.

De Kenners van Gewoon de tijd kijken met alle liefde en aandacht graag met jou mee om te ontdekken hoe jij jouw beveiligingssysteem opschoont. Wil je erachter komen hoe jij jouw voor jouw zenuwstelsel kan zorgen? Met andere woorden: hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen? Plan het Moment in.

Voorbij de oorlog? Maar hoe dan?

Als iedereen zichzelf opschoont en goed voor zichzelf gaat zorgen, zullen wereldleiders helemaal geen oorlog meer willen. Ze voelen zich dan veilig bij zichzelf en dan hoeft het niet meer groter en meer, want ze zijn al oké.

Bepaalde leidinggevenden die nu enkel vanuit harde cijfers of het hoofd werken, zullen dan veel meer met warmte en compassie hun team leiden, omdat ze niet langer de onveiligheid voelen om anderen teleur te stellen. De nieuwe collega voelt dan niet meer als een bedreiging, maar juist een extra expertise of steun.

Ook thuis, met partners, familieleden en vrienden is het zenuwstelsel opschonen zo belangrijk. Juist mensen die dichtbij zijn kunnen ons zenuwstelsel makkelijk laten ontvlammen.

We zouden allemaal minder bang zijn, voor elkaar en voor onze omgeving. Waardoor we met meer plezier, vertrouwen en vreugde gaan werken en leven.

Het enige wat jij en ik hoeven te doen is bewust te worden van wat er gebeurt en op te schonen wat je niks meer brengt. Niet een ander de les lezen of hopen op verbetering. Het enige waar jij invloed op hebt, is op jezelf.

Vorige
Vorige

We kunnen er jarenlang aan voorbij gaan; ergens knaagt er iets

Volgende
Volgende

Ons interne beveiligingssysteem: wat is jouw dominante respons?